Itt a tavasz

10429467_10205436694741960_3147971324963076496_n.jpgItt a tavasz. A szokásos hajnali kutyasétáltatások alkalmával napról napra rácsodálkozom az ébredő természetre, köszöntöm a fák rügyeit, a földből előbújó hóvirágok édes kis fejeit és az egyre élénkebben fütyülő madarakat.

Ugyan a természet minden percben színesebbé és élőbbé válik, és az élet szinte pezseg körülöttünk, a kora tavaszi napok sokaknak – szó szerint – fejfájást okoznak. A nehézkes ébredés, az aluszékonyság, a hasogató fejfájás, a szédülés, a szétszórtság és az ingerlékenység a tavaszi fáradtság kellemetlen tünet együttese.

Mindez a szervezet normális reakciója, mely során a téli rutinból a tavaszira vált, és amelyért elsősorban a hormonháztartásunkban végbemenő folyamatok, valamint az étkezésünkben megfigyelhető szezonalitás felelős. Télen, a kevesebb napfénynek köszönhetően fokozott az „alvási hormon” termelésünk és így az alvásigényünk is nagyobb, emellett szervezetünk a nehezebb, zsírosabb ételeket vágyja. A hosszabb nappalok tavasszal felboríthatják alvási rutinunkat, míg a téli gyümölcs- és zöldségszegény étkezésünk miatt ásványi só- és vitaminhiány alakulhat ki szervezetünkben. E kettős hatás kellőképp felboríthatja mindennapjainkat.

Tavasz kezdetén velem is előfordul, hogy gyenge és enervált vagyok, azonban igyekszem elejét venni azzal, hogy tudatosan készülök erre az időszakra. Megfigyelem testemet, lelkemet, időt adok magamnak és a napi rutinommal tudatosan segítem szervezetemet a tavaszi megújulásban.

Szerencsés vagyok, hiszen nem esik nehezemre a korán kelés – általában már fél ötkor ébren vagyok -, így rengeteg idő marad magamra és a gondolataimra, mielőtt beindul az élet, felkel a család és a tennivalók elsodornak. Tavasszal még könnyebb az ébredés, mert a madarak keltenek. Édes zenéjük gyógyír a lelkemnek. Reggelente még hallgatom egy darabig őket az ágyból, hagyom, hogy énekük átjárja a szívemet, majd felkelek.

Első dolgom, hogy bő vízzel megmosom az arcomat és bekenem a csupa növényi olajból és 100%-os illóolajból készült arcolajommal. Életélmény, ahogy a természet kincsei és esszenciái hozzásimulnak az arcomhoz, szinte érzem, ahogy alkotóelemei táncra hívják bőrömet és felpezsdítik azt.

Ezután iszom egy nagy pohár langyos vizet két csepp citrom illóolajjal, meggyújtom a mécsest a párologtatómban és beleteszek néhány csepp tavaszi illatot (levendula, rozmaring, kakukkfű). Élvezem, ahogy az illat elkezdi körbefutni az otthonunk.

Naponta legalább egy órát mindig szánok a jógára, de ha tehetem akár másfelet is. Erre a kora reggel a legalkalmasabb időpont, hiszen ilyenkor még alszik a város, az utca, nem zavarnak a hangok, a nyüzsgés… Magam tudok lenni és könnyebben tudok összhangba kerülni a testemmel. A kora reggeli csendben lehetőségem van a jógát meditációval zárni, ez segít nekem abban, hogy kitisztult fejjel induljak a napnak.

Ezután jöhet a reggeli, egy finom smoothie. Mostanában ananászt, uborkát és gránátalmát turmixolok össze, szőlőmag-őrleménnyel, citrom- és szegfűszeg illóolajjal. Ez felfrissít és energiával tölt meg. Ahogy kezdenek rügyezni a fák, csempészek bele mindig egy friss rügyet, hogy még energiadúsabb legyen a reggelim.

Még csak reggeli hat óra és már indulhat a nap. Bobbyval indulunk a Duna partra, egy hosszú sétára. Élvezem, ahogy a friss levegő, a természet egyre melegebb illatával átjárja testemet.

Szeretem a reggeleket, szeretem a csendet és szeretek ebből egy szeletet magammal vinni a nap hátralévő részére. Így a séta után, ahogy hazaérek újabb smoothiet készítek, annyit, hogy egész délelőttre elég legyen. Majd párolok magamnak és családomnak egy kis zöldséget és rizst főzök, hogy mindannyian friss, házilag készített ételt ehessünk ebédre. Az otthoni ízek, a vitaminban gazdag zöldségek és gyümölcsök biztosítják, hogy egész nap energikus legyek.

Van még egy titkom, ami nap közben energizál: a csoda kávé, azaz egy csésze eszpresszó, forró mandulatej és egy mokkáskanálnyi gyömbér. Ettől ismét dinamikus leszek és érdekes módon nem okoz melléktüneteket, mint a tejhabbal felöntött kávé. Ezt ki kell próbálni!

A lendületem koraestig tart. Olyan korán fekszem, ahogy csak tehetem, hogy időt adjak testemnek a regenerálódásra és a méregtelenítésre. Lefekvés előtt megnyugtatom testemet és lelkemet kényeztető esti rutinommal. A meleg, könnyű, frissen főzött leves, az illóolajos fürdő és az arc- valamint testolajok bedörzsölése felkészít a nyugodt éjszakára és a pihentető alvásra, hogy holnap is tartalmasan telhessen a nap!



Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.