Luxus a szalonban – fényűző vagy fényhozó?

dsc_5040.jpgA lux latinul fényt jelent. A magyar nyelv a luxust fényűzésnek hívja. Fényt űzni pedig azt jelenti, hogy kergetjük a fényt, vagy elűzzük a fényt? Érdekes szójáték. Vajon a szépségápolás luxus, vagy fölösleges fényűzés?

A magam részéről a szépségápolást az élet fontos momentumának érzem. 

Tisztelet magam iránt, tisztelet mások iránt. Egy olyan mindennapi rituálé, mely emeli a lelket, erősíti az önbizalmat és nyitottá tesz a kedvességre, jóságra. Segítségével jól érezhetem magam a bőrömben. Ezek olyan attribútumok, melyek nélkül elképzelhetetlen a boldog, kiegyensúlyozott élet.

A szépségápolásban számomra a luxust a természetes anyagokból nyert szépségápolási termékek jelentik.

Ma, amikor a szintetikus kontra természetes harca folyik minden szinten,  a szépségápolásba is óhatatlanul belopódzik az érték, a valódi, ami méltó ahhoz, hogy az ember bőrére kerüljön, vele összefonódjon.

Ezek az anyagok a kémiai összetételükön túl valami mást is tudnak. Képesek együttműködni az emberrel és  rezgésük által támogatni, erősíteni a testi-lelki egyensúlyt. Márpedig az egyensúly, a harmónia, napok, órák, percek alatt képes a szervezet egészséges működését helyreállítani, ami eltünteti a karikákat a szem alól, kisimítja az oktalan ráncokat, puhítja a mély vonásokat. Egyszerűen azért, mert jól vagyunk a bőrünkben.

A vendégnek már a szalonba lépés pillanatában éreznie kell, hogy jó helyre érkezett. A kellemes atmoszféra, a szemet és lelket megpihentető pasztellszínek, az egyszerűség és átláthatóság szükségszerűen meg kell, hogy jelenjen a szalon belsőben. A terapeuta személye, ami nagy részben meghatározza az egész kezelést, nyugalmat, bizalmat és biztonságot ébresztő. A csend és a nyugalom már a belépés pillanatában sejtszinten áthatja a vendéget.

Ahhoz azonban, hogy mindez megtörténjen, a szépségterapeutának nem a vendég érkezésekor kell összeszednie magát, hanem ezt a tulajdonságot magáévá kell tennie, ebben pedig munka van.

A luxus kezelések olyan rituálék, melyekben a vendég már az első 5 percben el kell, hogy veszítse a “valósághoz” való kapcsolatát és egy nem mindennapi utazásra induljon a saját belső világába.  Mindez azért fontos, mert a kezelés sikere több ponton nyugszik. Egyrészről a felhasznált alapanyagokon, és azok hatékonyságán, másrészről a terapeuta megnyugtató és profi hozzáállásán, továbbá azon az atmoszférán, amelyben az egyén olyan nyugalmi állapotba képes jutni, amiben a szervezet ellazul és elkezdheti (az általa, amúgy hőn áhított) regeneráló, helyreállító működését. Erről sajnos még elég keveset, vagy egyáltalán nem beszélnek, pedig ez a hármasság adja az igazi luxust, a fényűzés helyett a fényhozást.

 



Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.