Sejttöltésre fel!

blog.jpgTudod mi a legkisebb részed? Igen, a sejtjeid. Sejtekből épülünk fel. 100 billió apró sejtből, melyek szöveteket, szerveket, izmokat, bőrt és hajat alkotnak. Az egész történetünk mögött ott vannak. Megszületnek, meghalnak, regenerálódnak. A sejtjeink elég teherbíróak, és elég sok mindennek kell ahhoz történnie, hogy bedobják a törölközőt. Azonban az a létforma, ami manapság divat, bizony elég megterhelő számukra.  

Amikor egy sejt megsérül, megfelelő tápanyaggal, oxigénnel és kielégítő pihenéssel regenerálódni tud. Ha a sérülés túl nagy vagy a “kármentesítés” későn érkezik, a sejt meghal. Oxidatív stressznek hívjuk azokat a tényezőket, melyek a sejtek oktalan, korai pusztulásához vezetnek, és ezzel a szervezet korai öregedéséhez. Oxidatív stressz lehet a dohányzás, az értéktelen táplálék bevitel: a cukor, a rossz zsírok, hogy csak néhányat soroljak. Kísérletek sora igazolja például, hogy a cukor, amiből túl sokat fogyasztunk, milyen ártalmas a szervezetünkre. Az állandó cukorbevitel folyamatosan magasan tartja a vér cukorszintjét, így az emésztés, ami mindennek az alapja, teljes kudarccá válik, mely egy sor további problémát okoz a szervezetben.

Az öregedés folyamatát legkönnyebben a bőrünkön vehetjük észre. A bőr elasztikusságának elvesztése a 45. életévtől a legdrámaibb. Egy nagyon egyszerű teszttel megnézheted, hogy bőröd a korodnak megfelelő állapotban van-e, esetleg fiatalabb, vagy öregebb.

Merthogy tudd, nem a kor számít, sokkal inkább az, hogyan bánsz a testeddel, lelkeddel és a bőröddel!

Hát nézzük a gyakorlatot:

Csípd össze a bőrödet az arcodon a mutatóujjaddal és a hüvelykujjaddal, kicsit húzd meg és tartsd ki 5 másodpercig. Majd hirtelen engedd el és kezdj el számolni mindaddig, míg a bőröd vissza nem rendeződik a helyére. Az eredményt pedig az alábbi táblázat alapján nézd meg.

Másodperc Valós életkor
0-2 19
3-4 30
5-6 40
7-8 50
9-10 60
11-12 70
13-14 80

                                           

A túl korán öregedő bőr jelzés arra, hogy nem bánsz megfelelően magaddal. A kérdés mindig az, hogy milyen téren. Hol folyik el az az energia a testedből, amire oly nagyon szüksége lenne. Nem eszel megfelelően? Rossz kozmetikumokkal mérgezed magad? Vagy állandó stresszben élsz, így kimeríted a vesédet és ennek köszönhetően alig lézengsz a világban, ezt pedig kávék sokaságával, vagy más egyéb pótszerekkel pótolod?

Ezt csak Te tudod! Egy dolog biztos. A legjobb barátod Te vagy magadnak. Ha te nem gondoskodsz magadról, akkor vajon ki teszi ezt meg helyetted?

Egy rendkívül egyszerű lista a bőr fiatalítására

  • Igyál sok vizet, ha lehet, ajándékozd meg magad forrásvízzel!
  • Aludj sokat, főleg éjfél előtt!
  • Használd a legjobb minőségű kozmetikumokat, használj aromaterápiás kozmetikumot! – kísérletek sora igazolja, hogy az illóolajok késleltetik az öregedést.
  • Minden nap kend át a tested aromaterápiás testolajjal – erősíti az immunrendszert, oldja a stresszt és késlelteti az öregedést.
  • Egyél keveset, de értékeset!
  • C vitamin, E vitamin, D vitamin!! – fogyassz belőlük.
  • Minden nap egyél jó minőségű olajat – olíva-, ligetszépe-, borágó-, lenmag-, vagy argánfa olajat
  • Naponta egyél meg egy almát, egy répát, egy csokor petrezselymet és egy céklát – ők a „négy muskétás”, akik őrzik a fiatalságot.
  • Naponta sétálj a friss levegőn!
  • Naponta meditálj.
  • Naponta sportolj legalább 20 percet!
  • És a legfontosabb gondolkodj mindenről pozitívan! J Lásd meg, hogy egy dolog, ami látszatra, első benyomásra nehéz, milyen utat nyit meg előtted, milyen lehetőséget rejt magában.

Fotó: A fotót Kőfaragó Zsuzsi készítette, a köveskáli Káli Art Inn-ben. 



Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.