Csókolom!

kiss_masolat.jpg

Csókolózni kell, csókolózni érdemes. Nem csak azért, mert jó, hanem mert számos fontos dolog történik csók közben.

A csók aktiválja az önjutalmazó hormonokat, mert nemes egyszerűséggel felszabadítja az endorfint, a „köszönöm jól vagyok” hormont, amitől boldogok leszünk és elfelejtjük a stresszt és a depressziót. Sőt, az oxytocin számára is szabaddá teszi az utat, mely a kötődésért, az empátiáért és az egymás megértéséért felelős hormonunk.

A csók erősíti az immunrendszert – csókolózás közben 10 másodpercenként körülbelül 70 millió baktérium jut át egyik szájból a másikba. Ez azonban csak jót tesz a szervezetnek, mert ilyenkor a testünk védekezésképpen antitesteket termel, hogy megóvjon egy esetleges betegségtől.

Meglepő bár, de kimutatták, hogy akik sokat csókolóznak, azok között sokkal ritkább a fogkő. Az oka abban rejlik, hogy amikor csókra éhezünk és a másik száját tekintetünkkel célba vesszük, akkor elindul a szájban a nyáltermelés, ami tisztítja a fogakat. Azonban ez azért természetesen nem helyettesíti a fogmosást, hogy is tenné, hiszen a friss, üdítő lehelet még csak fokozza a csók iránti vágyunkat, ellentétben a másik véglettel.

A csók továbbá kiváló kalóriaégető – percenként 5-8 kalóriát képes elégetni, ha csókolózunk. Végeztek egy igazán érdekes kísérletet, melyben a párok felét arra kérték, hogy hat héten át többet csókolózzanak, mint szoktak, valamint, hogy naponta legalább kétszer öleljék meg egymást. Az eredmény igazán figyelemre méltó volt: azoknak a párok, akik rendszeresen csókolóztak és ölelkeztek, alacsonyabb volt a stressz-szintjük, csökkent a koleszterinszintjük és arról számoltak be, hogy javult a kapcsolatuk egymással.  

Megkérdeztem az utca emberét, kinek mit jelent a csók. Íme, néhány válasz közülük:

„Nagyon mély beengedés, különleges kapcsolat, odaadás, törődés, kedvesség, kifinomultság, erő, szenvedély.”

„Szerintem a másik teljes elfogadása. Egy csókban sokkal jobban megnyilvánulhat az érzelem. Sokkal érzelemmel telibb tud lenni, mint a szex. Nagyon meghatározó az első csók.”

„Szerintem mindenki úgy csókolózik, amilyen a személyisége. A csók mindent elárul.”

„Mindent, amit érzéssel ki tudunk fejezni, mármint férfi és nő között. Nekem borzasztó fontos. Én csókolózás nélkül nem tudom elképzelni a szerelmeskedést.”

„Nekem nagyon sokat jelent. Én előbb adom a testemet, mint a számat. Nekem a szexnél is többet jelent a csók. Ez a legintimebb dolog a világon. A csók a minden. Nem kap ám mindenki csókot.”

„Nem tudom megfogalmazni. Ez olyan dolog, amit azzal csinál, akiben megbízik, elfogad.”

„Szerelmet jelent, szenvedélyt. Nagyon fontos dolog.”

„Érintés, vonzalom, vágy. Érzelmeinket fejezzük ki vele, mert csak azt csókolom, akit szeretek.”

És neked? Neked mit jelent a csók?



Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.