Tanácsaim a szépség és egészség jegyében

Nagyapám, aki a gyerekkorom legmeghatározóbb szeretetteljes alakja volt, mindig arra tanított, hogy a dolgokat meg kell előzni, nem pedig a kúrálásra koncentrálni. Általa lett alapvető számomra a fegyelmezettség és a rendszeresség.

_dsc8019.jpg

Tőle tanultam, hogy mindennek megvan a maga ideje. Hogy milyen fontos a korán kelés, valamint a kényelmesen elköltött reggeli. Hogy a kevesebb néha több. Hogy az ételből sem annyit kell enni, hogy már moccanni sem tudjunk, hanem éppen a szükséges mennyiséget fogyasszuk csak el, egy falattal sem többet. Ő tanított meg arra is, hogy a friss étel az egyetlen, ami jó nekünk.

Mai szemmel talán túlzásnak tűnhet, de pontosan emlékszem arra, hogy Anyám a mindennapi munkából való hazatérés előtt vette meg az aznapi friss zöldséget a sarki Holicsekéknél, ha pedig húsra volt szükség, betért érte a henteshez. Minden egyes nap friss ételt tett az asztalra. Sosem készített többet, mint amennyit aznap meg is ettünk. Nálunk nem volt divat a hűtőnek főzni. Ő is tudta, hogy a friss étel – bármennyire is ódivatúnak tűnhet – az egyetlen, ami az egészséget szolgálja. Persze időnként tehetünk kivételt, de fontos, hogy a tendencia mégiscsak ez legyen.

Manapság központi témának számít a „mit is egyek” kérdése. Szerintem legfőképpen azt együk, ami szezonális, ami itthon termett, nem pedig repülővel érkezett az Óperenciás tengeren túlról.

Fontos tudatosítani magunkban, hogy a zsírok elengedhetetlenek a táplálkozásunkban, hiszen nélkülözhetetlenek a jó emésztéshez – immunrendszerünk alapvetően függ az emésztésünktől, bélrendszerünk állapotától. Ehhez „jó” zsírokra van szükségünk. Vagyis igen, előnyben az egészséges zsírok! Bizony ám, a kacsazsírra gondolok, libazsírra és a persze a növényi olajokra.

Emellett lényeges, hogy mindig legyen friss gyümölcs az asztalunkon. Például alma, amit pedig magjával együtt fogyasszunk, mert abban van a titok, ami jó!

Legyen zöldség, ami friss és harsogó. A hús pedig legyen boldog, és nem túl sok a táplálkozásunkban.

Igyunk sokat! Bár ezerszer hallottuk már, mégis rendre megfeledkezünk róla. Én is hajlamos vagyok rá sajnos, éppen ezért már reggel előkészítek magamnak vizet, vagy egy nagy kancsó gyógynövény teát, hogy a szemem előtt legyen. Szeretem a gyógynövényekből készült teát és hiszem, hogy ez az egészség alappillére. Időnként még gyömbért is teszek bele, és amennyit csak tudok, megiszok belőle. Ne felejtsd el, hogy a bőr hidratálása elsősorban belülről történik.

Ha tudsz, pihenj le délután. Egy újabb alapvetés, melyet a Nagyapámtól tanultam. Végtelenül szorgalmas, dolgos ember volt, de ki nem hagyta volna a délutáni 20 perces ejtőzést a fotelben ülve. Azt hiszem, itt hibázunk mi manapság. Már akár15 percnyi kis pihenés is fel tud tölteni, nem beszélve arról, hogy az idegrendszernek is jót tesz.

Tegyél így, ha teheted. Mert a stabil és kiegyensúlyozott idegrendszer nem csak az egészség alapja, de a szépségé is.

Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.