IllóOLAJ – Cseppnyi varázslat

Az illóolaj a növény számára egy természetes immunválasz, segítségével elpusztítja az őt megtámadó baktériumokat, vírusokat és más egyéb kórokozókat. Ez az aromás vegyület kommunikációs eszköz is, mert a növények általuk tudnak egymásnak üzenetet küldeni.

blog2.png

A szinergiában rejlő lélek

Egyetlen csepp illóolaj összetevők százait foglalja magában, melyek erőteljes hatóanyagokat tartalmaznak a betegségek leküzdésére. De nem csak az aromás molekulákban rejlik a titok, hanem ezek szinergiájába is. Ha alkotóelemeire bontunk egy illóolajat, majd újra összetesszük, pont úgy, ahogy az korábban volt, nem kapjuk meg azt a hatást, mint a vele azonos kompozíciójú természetes illóolajjal, mert pont a lényeg hiányzik belőle, a lélek. Az a szinergia, varázslat, ami a növénnyel történik élete során, ahogy ácsingózik a nap felé, élvezi a hold sugarát, megpihen a csillagok fényében, magába fogadja a föld táplálékát és táncba megy a széllel. Egyetlen csepp illóolaj, az aromás molekulákon túl, ezt is közvetíti számunkra. A növény és az ember hasonló alkotóelemekből áll, ezért amikor az illóolajat magunkra kenjük vagy belélegezzük, akkor az illóolaj ismerős környezetbe kerülve pont úgy viselkedik, mint a saját környezetében, magában a növényben. Megtalálja azt a területet a testen belül, ahol szükség van rá és kifejti gyógyító, harmonizáló hatását. Visszaadja szervezetnek azon egyensúlyát, amivel a leghatékonyabban tudja mozgósítani öngyógyító erejét. Az illóolajok elpusztítják a baktériumokat, a parazitákat, a vírusokat, erősítik védekezőképességünket, támogatják a szervezet méregtelenítő folyamatait és oxigént juttatnak a sejtekhez.

A múlt szösszenetei

Az illóolajokkal való gyógyítás, szépítés, együttélés évezredes hagyományra tekint vissza, melyet már az egyiptomiak is ismertek és napi szinten használtak. Hippokratész a napkúrák és különböző diéták alkalmazása mellett nagy hangsúlyt fektetett az illóolajos masszázsra és fürdőre is. Híres mondása: „az egészséghez vezető út egy illóolajos fürdő és masszázs naponta”. A második világháborúban az illóolajokat a sebesült katonák gyógyításánál jótékonyan alkalmazták, sőt a háború okozta lelki traumákat is illóolajokkal gyógyították, olyannyira, hogy a háború után több francia kórházban kezdték el alkalmazni az illóolajokat –főként a pszichiátriákon a traumák kezelésére kiváló eredményekkel.

Információs medicina

Az illóolajok nem csak a tünetet kezelik, hanem egészen a sejtszintig képesek a probléma gyökeréig hatolni. A mai tudományos világkép szerint a szervezet működésének alapja nem pusztán molekulák, sejtek, szövetek, szervek és szervrendszerek közötti biokémiai együttműködés, hanem ezek között létrejövő elektromágneses és kvantuminformáció csere. Ma már tudjuk, hogy a szervezet biokémiai mechanizmusait információk vezérlik, tehát a biokémiai folyamatok információk által megváltoztathatók. Az aromaterápia az információs medicina tárgykörébe is tartozik, mert az illóolajok olyan információt közvetítenek, amely képes a betegséget okozó hibás kódolást átalakítani, az immunrendszert megerősíteni és az öngyógyító erőket aktiválni.

blog.png

Illóolajok a szépségápolásban

A természet csodálatos tárházát felhasználva, számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy a bőrt megszépítsük, feszesebbé, rugalmasabbá tegyük. Egy dolgot azonban nem szabad elfelejtenünk. A bőr tökéletesen tükrözi tulajdonosa fizikai és lelki, akut és krónikus állapotát. Hosszútávon a szépség ápolása összetett dolog, mert nem lehet csak a kozmetikumokra bízni. A szépség megőrzésben fontos szerepe van a táplálkozásnak, a kozmetikumnak, de legnagyobb szerepe a lelki egyensúlynak van. És itt lépnek be az illóolajok, mint a szépség megőrzésének mesterei, mert az illóolaj egyszerre hat a benne lévő aromás molekuláknak köszönhetően a fizikai testre, a bőrre, a sejtekre és az illatán keresztül az idegrendszerre és a hormonháztartásra. Zseniális összhatás.

Alkalmazásuk

A szépségápolás során az aromakozmetikában több okból és többféle módon is használunk illóolajokat. Némelyik kiváló fertőtlenítő és antibakteriális hatású – ilyen például a jól ismert teafa a benne lévő terpinen 4-ol-nak köszönhetően, vagy a kakukkfű ct. tujanol, melynek fő komponense a monoterpén alkoholok közé tartozó tujanol. Ezek az aromás molekulák hatékonyan fertőtlenítik a bőrt, miközben kiváló ránctalanító és tonizáló hatásúak is egyben. A pálmarózsa és a geránium illóolaja magas koncentrációban tartalmaz geraniolt, mely bőrfeszesítő és regeneráló hatásáról is ismert monoterpén alkoholok közé tartozó aromás molekula. Az atlasz cédrus és a ciprus kiválóan támogatja a nyirokkeringést, ezért a cellulit kezelések fő hatóanyaga, a futó szemölcsöket pedig az oxidokhoz tartozó 1.8 cineol tartalmú illóolajok segítségével lehet érdemben megszüntetni. Az illóolajok alkalmazásával nagyra nyílik a lehetőségek tárháza és esetükben még arról sem kell gondolkodnunk, hogy hogyan juttatjuk be a szervezetbe, mivel oly parányi molekulákról van szó, melyek könnyedén és gyorsan jutnak el a bőr legmélyebb rétegéig és tovább. Az illóolajokat már a bőr letisztításánál is alkalmazzuk (pl. levendula, zsálya), de a teljes kozmetikai kezelés során, a hidratálástól kezdve egészen a bőr táplálásáig fontos szerepet kapnak. Bárhogyan is alkalmazzuk, az orrunk sosem marad ki belőle. Mert a lélegzettel azonnal aromás molekulák százai, ezrei jutnak be a tüdőbe és úgy a véráramkörbe, ezzel egyidejűleg pedig a szaglóhagymához, s ezen keresztül a limbikus rendszerhez, ahol az érzelmeinkre gyakorolt pozitív hatásuk felbecsülhetetlen. Az aromakozmetikában túllépünk a fizikai határainkon, egészen a lélekig. Mert az illóolajok a limbikus rendszeren át a hormonháztartásra is stimulálóan hatnak, és képesek a szervezet önjutalmazó hormonjait aktiválni, többek között az oxitocint és az endorfint, ezt a két szépítő hormont, melyek a nyugalmat és a harmóniát hozzák el számunkra. Egy csepp illóolaj, egy csepp varázslat, egy csepp az univerzum végtelenségéből, harmóniájából, mely rendez, felemel, bebalzsamoz, felpezsdít, megnyugtat, elringat és megszépít.



Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.