12 tipp, hogy hogyan napozz okosan!

sunsol2.png

A napfürdő elengedhetetlen része az egészséges életnek. A szervezet a napfény segítségével szintetizálja a D-vitamint, melynek hiánya sok betegség előfutára. Amerikai kutatók egy csoportja még arra is rámutatott, hogy lehetséges összefüggés a daganatos betegségek és a D-vitamin hiánya között.

Mindenesetre nap csodákra képes. A lelket felvidítja és eloszlatja a kételyt. A már népbetegséggé vált depresszióra is a legjobb gyógyír. A libidó növelésének is az egyik legjobb varázsszere. A pikkelysömört pedig a kúraszerű napfürdő nagyon hatékonyan gyógyítja.

A D-vitamin a csontok erősségében is fontos szerepet játszik, mivel a kálcium megkötéséért is felelős. A nap a melatonin termelődését is serkenti, ami hozzásegít a pihentető alváshoz.

Van ezen kívül bármire szükségünk, mint kisimult lélekre, pihentető alvásra és jó közérzetre? Ha ezek megvannak, akkor a szervezet könnyedén rendezi önmagát. Nekünk csak az erőforrást kell biztosítani számára és ezt könnyedén megtehetjük a napfürdőzés által.

Éppen ezért ne félj a naptól, inkább tanulj meg helyesen napozni.

A napozásban vannak alapvető szabályok, melyeket be kell tartani, ha az ember nem akar megégni és annak következményeit viselni. A napozásban is, mint minden másban a mértékletesség a legfontosabb.

sunsol1.png

A napozás alapszabályai:

  1. A legfontosabb szabály, hogy napozni csak mértékletesen szabad. Még annak is, aki jól bírja a napot.
  2. 11.00 – 15.30-ig keresd az árnyékot. Ez az időszak egyáltalán nem szolgálja a napfürdőzést, mert ilyenkor a nap égeti a bőrt, amit mindenképpen el kell kerülni. Amennyiben mégis ebben az idősávban kell napon lenned, akkor védd magad lenge ruhával és kalappal.
  3. Ha napozókrémet veszel, akkor szigorúan kerüld a kémiai fényvédőszereket, mert ezek mérgezik a szervezetet, csak természetes alapú, fizikai fényvédőt tartalmazó terméket vásárolj.

(Azt tudnod kell, hogy a természetes fényvédők soha nem lehetnek magasabbak, mint 30-as faktor szám. Egyszerűen nem lehet magasabb faktorszámot előállítani természetes anyagokból. Minden, ami ennél magasabb, az egészen biztos, hogy kémiai. De nincs is szükségünk magasabb fényvédőre, hiszen a faktorszám azt jelenti, hogy hányszor annyi időt tudunk a napon eltölteni, mint az az idő, ami alatt még nem égünk meg. Tehát, ha 10 percig még nyugodtan a napon lehetsz, anélkül, hogy megégnél, akkor egy 30-as faktorszámúval megközelítőleg 30 x 10 percet tölthetsz a napon anélkül, hogy megégnél.)

  1. A kora reggeli és a késő délutáni idősávot részesítsd előnyben a napfürdőzésre és a további időben az árnyék legyen a legjobb barátod.
  2. Soha ne menj napra, ha antibiotikumot szedsz, vagy épp most fejezted be a kúrát, mert ilyenkor nagy az esély, hogy májfoltossá váljon a bőr. Tudni kell, hogy bármilyen gyógyszert szed az ember, az esetenként okozhat májfoltot a bőrön. Ezért ilyen esetben légy óvatos és olvass utána. Sajnos a fogamzásgátlók is okozhatnak májfoltot, különös tekintettel a bajusz és a homlok vonalában.
  3. Mielőtt intenzívebb napozásnak tennéd ki magad, előtte fogyassz minden nap karotinban gazdag zöldséget vagy gyümölcsöt, mint például sárgabarack, répa, paradicsom, édesburgonya. A karotin segíti a bőr természetes védekezését a nap káros sugaraival szemben. Nem mellesleg a szép és egyenletes barnuláshoz is hozzájárul.
  4. Mindig hordj kalapot, mert a kalap védi az arcot az erős napsugárzástól és kivédi a napszúrást is.
  5. Ügyelj a napi vízfogyasztásra, mert a napozás alatt sok vizet veszítesz és ezt pótolni kell.
  6. A szép barna szín üdítően hat, de a túlzásba vitt napozás kifejezetten öregíti a bőrt, nemcsak hosszú, de rövid távon is.
  7. Napozás után mindig kényeztesd a bőröd, különösen az arcod regeneráló arcolajjal és hidratáló krémmel. Az elixíreket ilyenkor különösen meghálálja a bőr, hiszen ezek a készítmények nagy mennyiségben tartalmaznak hatóanyagot, amire a napozás után szüksége is van a bőrnek.
  8. A táplálkozásban is törekedj a vitamindús ételekre és inkább a lédús, könnyű táplálékot részesítsd előnyben, a nehéz zsírban sültekkel szemben.
  9. Smoothie, smoothie, smoothie!!! Vagy fogalmazhatnék úgy, hogy hidratálás, vitaminbevitel, hidratálás, vitaminbevitel, 🙂

sunsol3.png

 Amire nyaraláskor feltétlen szükségünk van ahhoz, hogy a napozás élmény legyen.

  1. Egy olyan lenge ruha, ami gyakorlatilag tetőtől talpig véd az erős naptól.
  2. Egy kiváló napszemüveg (bevallom egy márkára esküszöm, minden mást csak divatból veszek), ami alapos védelmet nyújt a szemnek.
  3. Egy csinos kalap, ami nem csak az arcot, de a hajat is védi a nap erejétől. Kalap nélkül elképzelhetetlennek tartom a nyaralást.
  4. Természetes fényvédő és bronzosító, mint a SUNSOL Bronz Napolaj, ami nem csak védi a bőrt, de táplálja is és ezáltal élteti.
  5. Napozás utáni nyugtató krémre, ami hűsítően hat a nap végén és bársonyos érzetet ad a bőrnek. Én a SUNSOL Hűsítő Testbalzsamot szoktam használni. 
  6. Egy jó könyv, ami szórakoztat. Pihenj és élvezd, hogy ott lehetsz, ahol vagy.
  7. Egy szuper szép fürdőruha, amiben jól érzed magad.

 
Éljen a nyár!!!



Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.