Az arctisztítás a bőrápolás alfája és omegája

Ha az arcápolást, a bőrápolási rutint egy Maslow piramisként nézzük, a legalsó szint az arc tisztítása. A Maslow piramis szabálya az, hogy az alsóbb szintek teljesülése nélkül nem elvárható a magasabb szinteken való működés. Lehetséges, de nem elvárható. Lehetséges, hogy egy költő zseniális verseket ír az éhezés közepén, de nem elvárható. Lehetséges, hogy az önmegvalósítás útján jár valaki úgy, hogy a biztonságos munkakörülményei nem adottak, de nem elvárható. Ha ezt lefordítjuk a bőrápolásra, a bőr legalapvetőbb igénye a megtisztulás. Amíg ezt rendszeresen, nap, mint nap nem kapja meg, addig nem elvárható az egészséges működése, a gyulladások gyógyulása, az arc ragyogása, a szépsége.

nevtelen_terv_2023-04-20t172407_974.png

A mindennapos arctisztítás megalapozza azt az állapotot, ahol a bőr fel tudja venni, magába tudja szívni mindazokat a hatóanyagokat, amelyek a szérumokban, arcolajokban, hidratáló- és tápláló krémekben vannak. Természetesen nem mindegy, hogy milyen arctisztítót választunk, nem mindenkinek ugyanaz az arctisztító válik be a napi rutinjában.

Képzeljük el, mi történik a bőrrel, ha nem mossuk le a sminket, a fényvédő maradékát, a szmog, a városi por bőrre rakódó finom rétegét? Mindez ott marad a bőrfelszínen, a pórusokban, a kisebb barázdákban, ezzel eltömítve és elszürkítve a bőrt. A tiszta víz nem tudja feloldani és lemosni a vízálló szempillaspirált, a fényvédőt, a faggyúval és izzadtsággal kevert port.

De milyen a számodra megfelelő arctisztító? Mit jelent az, hogy kíméletes az arctisztítás és miért fontos a kíméletesség?

A bőr egy csodáslatos és összetett szervünk, saját védőrendszerrel, amely többek között a jó és hasznos baktériumflórából és a barrierből áll. Ez egy védőréteg a bőr felszínén, ami egy vizes és egy zsíros fázisból épül fel. Szerepe a fizikai védelem, a hidratáció megőrzése, a kórokozók és szennyeződések bőrbe jutásának megakadályozása. Amikor kíméletes arctisztításról beszélek, arra gondolok, hogy legyünk kíméletesen a bőrünk azon részeivel, amelyek azért vannak, hogy megvédjenek bennünket. A túlzottan erős, vagy tökéletes hatású arctisztítók (melyek használata után úgy érzed, kifeszül, húzódik a bőröd, és makulátlan tisztaságot érzel, a különféle szappanok is ide tartoznak) nem csak a jó baktériumoknak kedvező környezetet lehetetlenítik el, de a bőr ideális savas pH értékét is tartósan elmozdítják a lúgos irányba. Ez az egyik oka, hogy minden arctisztítót le kell mosni bő vízzel, hogy a bőr pH-ja legalább semleges legyen a vizes lemosás után. A másik ok, hogy vattával lehetetlen minden szennyeződést és arctisztító maradványt letörölni az arcról, ezek pedig az arcon maradva sem a bőr ideális pH-ját, sem az arctisztítást követő táplálást, hidratálást nem segítik elő.

nevtelen_terv_2023-04-20t161803_154.png

Ha sminket viselsz, főleg, ha vízálló dekorkozmetikumokat használsz, a Rose De Luxe micellás víz az, ami vattára téve tökéletesen és kíméletesen megtisztítja a bőrödet a sminktől, szennyeződéstől. A micellás vizes arctisztítás után is moss bő vízzel arcot, mielőtt a bőrápolási rutinod következő lépésére térnél.

A Rose De Luxe arclemosó tej (csodás damaszkuszi rózsa illattal) és a Hungarian Spring arclemosó tejek (gyógynövényes, frissességet adó érzettel) szintén kíméletes módon tisztítják meg a bőrödet és távolítják el a könnyű sminket. Az arclemosó tejjel én a kezemmel masszírozom át az arcomat, és utána öblítem le langyos vízzel, de ha számodra a vatta kényelmesebb, az is tökéletes megoldás.

Ha rendszeresen használsz vízálló sminket, alapozót, korrektort, vagy megtisztulásra vágyó, zsírosodásra hajlamos, tág pólusú, olajos a bőröd, érdemes kipróbálni a dupla lemosást. Első körben a micellás vízzel távolítsd el a sminket, illetve a faggyú jelentős részét, majd ezt követheti az arclemosó tej gyengéd tisztítása, amely a maradék szennyeződéseket és a micellás víz maradékát eltávolítja az arcodról. Ezután garantáltan tiszta lesz a bőröd, de úgy, hogy közben vigyáztál rá és minden hasznos részére. Tehát a dupla lemosásnak ott van haszna, ahol ez indokolt, minden más esetben elegendő az egy, de a bőrünknek megfelelő arctisztító használata.

nevtelen_terv_2023-04-20t172451_643.png

Az arctisztítás része a heti egy alkalommal végzett arcradírozás is. A kifejezetten az arc vékony és érzékeny bőrére megalkotott Hungarian Spring arcradír kíméletesen, de hatékonyan távolítja el az elhalt hámsejteket, bársonyos, puha, egységes bőrképpel ajándékozva meg téged és felkészítve a bőrödet az ezt követően használt szérumok, pakolások legjobb hasznosulására. Az arcradírral gyengéden, körkörös mozdulatokkal masszírozd át az egész arcodat, nyakadat, dekoltázsodat, 1-2 percig hagyd fent a bőrödön a radírt, majd bő vízzel, tökéletesen és alaposan mosd le.

Arctisztítás nélkül nincs bőrápolás, de hogy hányszor szükséges a bőrödet tisztítani egy nap, az megint egyedi kérdés. Függ a bőrtípusodtól, az életmódodtól, a sportolástól, az esti rutinodtól. Az esti bőrtisztítás elkerülhetetlen. Ekkor mosod le a napi szennyeződést, sminket, fényvédőt. Sportolás előtt szintén szükséges az alapos arctisztítás, hiszen sminkben, fényvédővel az arcon megizzadni legalább annyira bőr- és szemkárosító, mint sminkben aludni. Az, hogy reggel szükséges-e az arctisztítás, vagy elég egy langyos vizes alapos öblítés, attól függ, milyen termékeket használsz este, azok mennyire szívódtak fel tökéletesen, mennyire zsírosodik be a bőröd éjszaka, vagy hormonális okokból esetleg megizzadtál-e az éjjel (ez szülés után, szoptatás, várandósság, menopauza esetén mind megtörténhet). Magadat vedd alapul, a te testedet, a te bőrödet, a te élethelyzetedet.

nevtelen_terv_2023-04-20t174127_371.png

Az egyedi bőrápolás, a személyre szabott kozmetika ott kezdődik, hogy ismered magadat, ismered az életedet, a szokásaidat, és magadhoz igazítod a rutinodat. Mert ha számodra kényelmes a bőrápolási rutinod, úgy könnyű lesz kitartani mellette, könnyű lesz a rendszerességet megtartani, mert mindez rólad szól, a te életedhez igazodik.

Szerző:

Böröcz Bori

Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.