Feller Adrienne

7 ok a böjtre

A böjt azt jelenti, hogy visszafogottan, vagy egyáltalán nem étkezik az ember egy vagy több napon át. A böjt kultúrája messzire tekint vissza. Régen az emberek általában vallási okokból böjtöltek, hogy közelebb kerüljenek Istenhez, ezáltal önmagukhoz.

Manapság már nem feltétlen vallási okokból tartanak böjtöt az emberek, sokszor egészségügyi megfontolás van a böjt hátterében, vagy egyszerűen egy belső igény az egyszerűsödésre, megtisztulásra.

Sokszor nagy ünnepek előtt szokás tartani, hogy testben és lélekben megújulva érkezzenek az ünnepbe.

A böjt jótékony hatásai:

  1. Az ember megismeri önmaga erejét és a határait, továbbá azt, hogy sokkal erősebb, mint azt valaha gondolta volna.
  2. Méregtelenítő hatásának köszönhetően megszabadulhat az allergiától.
  3. Visszaadja a jó alakot, amit lehet, hogy a tél nehézkessége miatt picit elveszített.
  4. A szervezet megkönnyebbül általa, így visszatalál öngyógyító működéséhez és megkezdődhet a regenerálódás folyamata.
  5. Érzékennyé tesz, így segít meghallani a belső hangot.  
  6. Az elcsendesedéssel egybekötött böjt csodálatos változást hozhat nem csak fizikai értelemben, de lelkileg is, mert oldja a szorongást és a félelmet.
  7. Annyi energiát szabadít fel a böjt, hogy az ember rádöbben arra, hogy mennyi energiát köt le feleslegesen a túl sok evéssel. Így a böjt rámutat a visszafogottság értékeire.

Már itt toporog a tavasz, ami a megújulás, az újrakezdés évszaka. Érdemes ezt egy böjttel kezdeni, hogy elengedjük mindazt, ami már idejét múlta, hogy helyére befogadjuk az újat. Ez egy fontos momentuma a tavasznak. Fontos pillanata az életnek is az új kör elindulása.

A böjt sokféle lehet, de mindenképpen az egyszerűsödésről szól, nem a színkavalkádról. Az egyszerűség teret ad az érzékeknek és az érzéseknek.
Böjtölhetünk úgy, hogy csak kenyeret (barna) és vizet iszunk, vagy rizskúrát tartunk, ami megnyugtatja a beleket és ki is tisztítja azt.
Böjtölhetünk úgy is, hogy nem eszünk kenyeret, cukrot és tejterméket. Vagy úgy, hogy csak napjában egyszer eszünk és azt is visszafogottan.
A léböjt egy másfajta műfaj, itt nem eszünk, csak iszunk. Ez is tarthat egy, de akár több napon át is.
Egyik sem jobb a másiknál, ki kell tapasztalni, hogy melyik böjtforma a legtesthezállóbb.

 A böjthöz szükséges dolgok:

Amikor nem ajánlott a böjtölés:

Egyéb betegségek esetén ki kell kérni az orvos véleményét. 

A visszafogottság legalább olyan fontos az életben, mint maga az ünnep, az önfeledtség.

A böjtöt érdemes évente egyszer pár napon át tartani, mert a böjt erőssé és bátorrá tesz és ami talán a legfontosabb hozadéka, segít az önismeretben.