Neked meddig tart az arcbőröd?

„Három őszinte dolog van a világon, fiam: a kisgyermek, a részeg ember és a cicanadrág.”

Cserna-Szabó András: Az abbé a fejével játszik

Cserna-Szabóban Örkény vére folyik, de a felsorolást még kiegészíteném a dekoltázzsal és a kézfejjel. Ilyenkor, a nyár első napjaiban, amikor egy gombbal mindenki többet hagy begombolatlanul, eltűnnek a garbók, a vastag pulóverek, a sálak, előkerül a selyem, a kivágott blúzok, a mélyen dekoltált ruhák, akkor kiderül az igazság, hogy az arcápolás kinél meddig tart.

 

Az arc bőre különbözik a test többi részétől abban, hogy vékonyabb, érzékenyebb, több törődést, ápolást, táplálást igényel. De meddig tart az arcunk és hol kezdődik a testünk? A nyak bőre vajon hova tartozik? És a dekoltázs bőre?

Az arcbőr a mell vonaláig tart. A nyak és a dekoltázs bőre ugyanúgy érzékenyebb, vékonyabb, mint az állunk feletti rész, és ez a nyári öltözködéssel egészen más helyiértéket nyer, mint télen.

A nyak bőrének ápolása két dologból áll. Egyrészt az életmódunknak, az évszaknak megfelelő arckrémből/arcolajból/szérumból, másrészt a helyes testtartásból és testmozgásból. A nyak elülső részén lévő széles nyakizom egy olyan izom, amely nem csonton, hanem az arc és a nyak bőrén tapad, részben ez az izom felel a nyak bőrének feszesen tartásáért. A nyak izmainak karbantartásával javítani tudunk a nyak bőrnek állapotán, csökkenhet a toka, de ez is olyan, mint a fogmosás, a rendszerességen van a hangsúly.

Emlékszem az első pár alkalomra, amikor 5 éve elmentem bikram jógázni és izomláz volt a nyakamban a kezdő légzőgyakorlattól. Először nem is ismertem fel az érzést és azt hittem, a torkom fáj. Aztán később ugyanígy, amikor a szétnyílt hasizmom miatt különféle hasizomerősítéseket csináltam, és megint csak a hasprések miatt a nyakamban is izomlázam volt.

 

Sokat számít a helyes testtartás. A görnyedt hát, beesett vállak és a sok lefelé nézés (telefon görgetés, alacsonyra beállított monitor, állandó laptop használat) mind a nyak bőrét gyűri, és így hosszú távon ráncképző (ugyanúgy, ahogy a szigorú nézés homlokráncokat, vagy a dohányzás száj körüli ráncokat eredményez).

A dekoltázs bőre szintén sokszor mostohagyermek, pedig a nap talán még jobban éri, mint az arcunkat. A dús dekoltázs más szögben találkozik a nappal, és így könnyebben napkárosodott lesz a bőre, ezért a fényvédelemre még nagyobb hangsúlyt kell helyezni. A dekoltázs bőre szintén érzékenyebb és lényegesen vékonyabb, mint a test többi részén a bőrünk.

A kisimult, feszes nyakért és dekoltázsért tehát két dolgot tehetünk.

A nyak- és a mellizom erősítése meghálálja magát. A helyes tartáshoz azonban a egész core izomzat ereje szükséges, így lényegében bármilyen mozgást végzünk, az a nap végén előnyös lesz a nyak és a dekoltázs bőrére nézve.

 

A reggeli és esti arcápolással a nyak és dekoltázs bőrét is tisztítsuk meg arctejjel, vagy micellás vízzel, az arcolajjal és arckrémmel pedig bőséggel ápoljuk az arc, nyak és dekoltázs bőrét is. A nyak bőrét alulról felfelé kenjük be, majd széles mozdulatokkal simítsuk el az arcolajat/krémet a dekoltázson.

A nyak és a dekoltázs ápolására ne feltétlenül ugyanazt a terméket használjuk, mint az arcunkra. Attól, hogy az arc bőre gyulladt, tisztítást igénylő, a nyak és a dekoltázs bőre szorulhat egészen más jellegű táplálásra. Ha a nyak és a dekoltázs bőrén nincsenek achnék, gyulladások, bármelyik Aromazen arcolajat választhatjuk (gyulladások esetén a Salvia arcolaj vagy az Aminea arcolaj lehet jó választás).

Arckrémből a nyári meleggel a Madeleine  Hidartálóbalzsam vagy a Hungarian Spring Hidratáló Fluidum is elég lehet, majd indulás előtt a Sunsol naptejjel fejezzük meg a bőrápolást. Ha több táplálást igényel a bőrünk, a Rose De Luxe Hidratáló krémje, vagy a Hungarian Spring Extra Hidratáló krém ad elég törődést a bőrnek.

Akármelyik is a te választásod, a legfontosabb, hogy az arcbőrünk a mellünkig tart. Az extra ápolás és törődés a nyak és a dekoltázs bőrének is jár, a finom érintést, az izommunkát és a kiváló hatóanyagokat pedig meghálálja a bőr rugalmassággal, szépséggel, eleganciával.

Szerző:

Böröcz Bori

Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.