Ha szorong a gyerek

kamilla_1.jpgA fiam rendkívül érzékeny gyerek. Nagy szíve van, rengeteg energiája, hihetetlen életszeretete és ereje is, de sajnos be kell lássam, szűkebb térben él, mint amire szüksége lenne.

Egyszer egy drága barátnőm mondta, hogy Leo is egy több holdas gyerek. Hatalmas térre lenne szüksége, hogy fusson, lélegezzen, létezzen, töltődjön. Ehhez képest viszonylag szűk keretek között mozgunk. Az iskola is korlátok közé zárja a mai gyerekeket, és ezt Leo rosszul tűri. Észrevettem rajta, hogy szorong. Fél az iskolától és attól, hogy nem felel meg.  

Rettenetes nagy teher nehezedik mostanság a gyerekekre, így a fiamra is.  Idén felvételiztünk, ami végletekig húzta az amúgy is kiélezett helyzetet. Nehéz volt. nekem is és a gyereknek is.

Olyan szorongató időszakban voltunk, ami még egy felnőtt számára is nagy próbatétel, hát még egy kicsi lélek számára.  A folyamat közepén többször is feltettem magamban a kérdést, hogy szükséges e mindezt magunkra vállalni. Nyilván voltak válaszok, amik mellette, és voltak, amelyek ellene szóltak. Csapdába ejtettnek éreztem magam.

A legtöbb, amit tehetek, hogy maximálisan a fiam mellé állok. Lélekben is, de a legjobb tudásommal is. Még többet beszélgetek vele, még jobban odafigyelek rá.

A legtöbb, amivel ilyenkor az anya/apa segthet, hogy megőrzi saját lelki nyugalmát, hogy a gyermek tudjon építkezni, merítkezni abból a lelki erőből, lelki nyugalomból, amit mi magunkban, magunk köré megteremtünk.

Igyekszem odafigyelni arra is, hogy mit adok enni, tudván, hogy a táplálkozás nagy részben megalapozza a hogylétünket. Sajnos nem vagyok könnyű helyzetben, mivel a fiam kevés olyan dolgot szeret, ami egészséges. Mondjuk így: rendkívül letisztultan gondolkodik az evés tekintetében. Uborka, sárgarépa, brokkoli, alma, tészta, rizs, burgonya, vörös lencse, sovány hús. Nos ezek a variációi.  Nyáron a gyümölcsökkel kicsit tovább nő a lehetőségek száma, de azért nem zsonglőrködhetek.

A másik, amivel segíthetek oldani a feszültséget, az az aromaterápia.

Minden este illóolajos fürdőt készítek Leonak. Ebbe beleteszek 4 csepp orvosi levendulát, 2 csepp bergamottot és 1 csepp narancsot. Természetesen az illóolajat mindig valamilyen közvetítő anyagba teszem (só, tejszín, méz stb.)

Mielőtt lefekszik, a szobáját megtöltöm nyugtató hatású illatokkal. Erre a Mesélő Hold a legjobb, mert ebben gyönyörűen kibomlik a mirha, narancs, mandarin és tömjén lélekkisimító illata.

Bár a fiam mostanában mereven elzárkózik a masszírozástól (kiskamasz J), de azért mindig megfűzöm, hogy legalább kétszer egy héten engedje át magát a kényeztetésnek. És persze, hogy jól esik neki. Ilyenkor mindig lassú mozdulatokkal simítom át a testét. A nyugtató hatású masszázshoz nagyon szeretem használni a mandarint és a kamillát, 3-3 cseppet téve mindegyikből a sárgabarack olajba. Ápolja a bőrt és ringatja a lelket.

Összefoglalva:

Gyermekünk stresszoldására három dologra van szükségünk.:

  • magunkban megteremteni a lelki harmóniát,
  • helyesen táplálkozni,
  • aromaterápiát használni.


Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.